Cum sa iti calculezi bugetul pentru o vacanta

O destinatie noua reprezinta o necunoscuta in ceea ce priveste costurile sau cheltuielile pe care le vei avea acolo. Iar pentru a avea o vacanta linistita si frumoasa, este important sa fi pregatit din punct de vedere financiar pentru destinatia aleasa.

Asadar, iata cateva sfaturi pentru a alcatui un buget de vacanta linistitor.

In primul rand, fa un research serios asupra destinatiei si asupra parerilor cu privire la costurile pentru turisti. Nu citi un singur blog sau o singura recenzie, oamenii pot avea asteptari diferite in ceea ce priveste costurile: daca pentru noi o anume destinatie este ieftina, asta nu inseamna ca e general valabil pentru toata lumea. Oamenii povestesc despre experientele avute in vacante, inclusiv din punct de vedere financiar. In acest fel, vei avea o imagine de ansamblu si vei putea fi pregatit cel putin mental, la costurile pe care le vei avea.

Achita tot ce poti inca de acasa, in avans
Incearca pe cat posibil, sa achiti totul inca de acasa. Vei scapa de stresul exchangeurilor sau de stresul purtarii baniilor dupa tine. Noi ne achitam cazarea in avans, iar unde avem posibilitatea si diferite excursii sau activitati pe care le putem face in respectiva locatie. Deasemenea, incercam sa cautam cazari care sa ofere cel putin mic dejun, si eventual si cina, astfel incat 2 mese pe zi le avem achitate la plata cazarii.

Cat costa transferul de la aeroport in oras
Interesati-va despre ce inseamna transferul de la aeroport in oras sau la cazare. Poti avea surpriza (neplacuta) de a constata ca biletul dus-intors de la aeroport in oras, este mai scump decat biletul de avion dus-intors din Romania la destinatia aleasa. In mod special companiile low-budget zboara pe aeroporturi mai indepartate fata de centrul orasului, iar asta face ca si costurile de transfer sa fie mai mari. Intereseaza-te daca exista transport public, care deobicei e cel mai avantajos ca si pret, iar in cazul in care nu exista transport public, incearca sa cauti cea mai buna solutie de transfer, nu neaparat prima solutie care iti iese in cale.

Cat costa transportul prin oras sau intre orase
In cazul in care vei petrece mai multe zile intr-o destinatie, calculeaza si cat te va costa transportul in fiecare zi. Nu este o cheltuiala foarte mare, insa e bine de luat in calcul, in mod special in cazul in care doresti sa vizitezi si alte orase.

Unde mancam?
In bugetul de calatorie trebuie sa ti cont si de mancare. Unde mananci? In functie de acest raspuns pe care il poti da doar tu, iti poti estima cheltuielile cu mancarea. Daca vei prefera sa mananci mai mult street food sau fast food, cheltuielile vor scadea simtitor. In cazul in care vei opta pentru restaurante, va trebui sa fi generos cu bugetul de calatorie.

Obiectivele turistice
In orice destinatie turistica vei merge, vei avea la dispozitie o multime de obiective turistice. Intereseaza-te care este costul intrarilor la diferite obiective turistice. In functie de importanta lor, vei plati intre cativa centi, pana la zeci de euro pentru acces. Costul obiectivelor turistice este bine sa-l stii inca de acasa, atunci cand iti calculezi bugetul de calatorie.

Foloseste tool-uri online
Spre exemplu, noi ne facem o idee despre cat de scumpa va fi excursia, calculand prin acest tool de calatorie. In functie de numarul de zile pe care il petreci acolo, tool-ul respectiv iti va face un calcul estimativ despre ce ar insemna o excursie acolo.

Back-up – Nu uita de back-up
Pentru ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, este bine sa ai pusi deoparte cateva sute de euro, pentru orice urgenta. Deasemenea, cardul bancar ar trebui sa-ti fie si el la dispozitie, in cazul in care trebuie sa achiti alte bilete de avion, in cazul in care le pierzi pe cele achitate deja. Intr-o tara straina va fi foarte greu sa ceri ajutor sau imprumuturi, in cazul in care ramai in pana financiara. Asadar, ia niste bani de back-up pe care sa-i ai la dispozitie.

Pe scurt, noi ne calculam bugetul in functie de urmatorii factori:
Cost cazare / zi + Cost mancare / zi + Cost transport / zi + Cheltuieli diverse (cumparaturi, suveniruri) / zi + Cheltuieli pentru intrari la obiective sau alte distractii = COST / ZI. Acest cost il inmultim cu zilele petrecute in respectiva destinatie, la care mai adaugam 30% de back-up.

Indiferent de bugetul de calatorie, experienta in sine este ceea ce conteaza. Poti vizita o tara cu foarte multi bani, insa la fel de bine poti sa o vizitezi si cu bani mai putini. Experienta este insa, de nepretuit.

Lasa un comentariu, intreaba-ne ceva sau spune-ne cum a fost

Website realizat de BlueBird.ro