Pasii necesari pentru obtinerea vizei pentru SUA

Procesul de obtinere a vizei pentru SUA este unul destul de simplu, insa necesita putin timp de pregatire din partea solicitantului. In cazul in care te hotarasti pentru a calatori in SUA, iata mai jos pasii pe care trebuie sa-i urmezi, pentru a te programa la un interviu pentru obtinerea vizei SUA.

In primul rand, trebuie sa completezi formular DS-160, iar cateva instructiuni cat si formularul le poti gasi aici. In acest formular va trebui sa selectezi tipul vizei (B1/B2 – viza turistica temporara), destinatia din SUA, cat si alte informatii personale. Completarea formularului dureaza ceva timp (aproximativ 30 de minute), asadar tine cont si aloca suficient timp pentru acest task. Trebuie sa ai pregatita si o poza cu tine cu fundal alb (si fara ochelari). Poti sa faci chiar si selfie cu telefonul, atata timp cat ai un fundal alb in spate, e in regula.

Dupa completarea formularului, trebuie platita taxa de viza (indiferent daca vei lua viza sau nu, taxa trebuie platita si nu este returnabila). Aici vei avea un formular generat automat cu care trebuie sa te duci la orice sucursala Banca Transilvania pentru a plati. Costul este de 704 ron (februarie 2020). Poti plati deasemenea si la automatele BT Express. Atentie insa la acest pas: in cazul in care faceti plata pana in ora 17, abia in urmatoarea zi lucratoare, se va vedea plata in sistemul de programare al interviului. Daca faceti plata dupa ora 17 (valabil mai mult in cazul automatelor BT Express), plata se va vedea a doua zi lucratoare. Pastrati bine chitanta de la Banca Transilvania, desi nu vi se va cere la ambasada SUA, veti avea nevoie de ea atunci cand programati interviul.

Dupa ce aveti chitanta iar plata s-a procesat in sistem (cam a doua zi lucratoare), va puteti programa pentru interviu. Pe aceasta pagina va puteti programa la un interviu, unde puteti alege ziua la care sa mergeti la interviu. Trebuie sa va faceti un cont, si sa aveti la indemana atat chitanta cu dovada platii vizei, cat si codul formularului DS-160.

Dupa programarea interviului, aveti timp sa va adunati (daca voi considerati necesar), actele pentru sustinerea interviului. Desi parerile sunt impartite in acest caz, este bine sa aveti cu voi diferite documente justificative care sa prezinte situatia voastra materiala si profesionala in fata consulului. Obligatoriu trebuie sa aveti cu voi programarea si rezultatul formularului DS 160 cat si pasaportul. E bine sa aveti si chitanta de la Banca Transilvania, desi nu o va cere nimeni la ambasada. Restul documentelor, cum ar fi adeverinta de venit, extrase de cont, acte de proprietate, adeverinta de studii, nu sunt obligatorii. In 2010 cand am sustinut primul interviu pentru a obtine viza pentru SUA (erau in acel moment in vechiul sediu de la Universitate), mi-au cerut niste documente pe care nu le aveam la mine in acel moment, insa m-au trimis acasa dupa acele documente si mi-au spus sa ma intorc imediat dupa. Important e sa fiti deschisi si transparenti, intrebarile interviului sunt gandite ca cei care pun intrebarile sa isi dea seama de intentiile voastre. In alta ordine de idei, consider ca in 2020 pot afla suficient de multe lucruri despre voi din 3 clickuri, deci orice act ati aduce, probabil ei stiu deja despre asta.

Ziua interviului pentru viza SUA

In ziua interviului este bine sa mergeti din timp la ambasada. Nu stiu exact care sunt consecintele intarzierii in cadrul unei programari, insa e bine sa va luati toate masurile de siguranta ca sa ajungeti din timp. Ei recomanda ca sa ajungeti cu 15 minute inainte de ora programata, insa la traficul din Bucuresti, v-am sugera sa ajungeti cu 30 de minute inainte. Mai bine stati degeaba acolo, decat sa aveti alte incurcaturi.

In ambasada SUA nu veti putea intra cu genti, trollere, arme albe (evident), telefoane, laptopuri, tablete sau alte lucruri care nu fac ‘obiectul’ interviului. Lasati la masina sau acasa tot ce nu e necesar sa aveti la voi, luat strictul necesar. Telefonul mobil cat si cheile de la masina le veti lasa la intrare si le veti recupera cand terminati tot. Aveti o parcare in spatele ambasadei, insa de obicei e aglomerata. Mai puteti parca in complexul rezidential de langa.

Dupa security-check veti intra in curtea ambasadei, dupa care in interiorul ambasadei unde veti primi un numar de ordine. Veti fi strigat prima data pentru o scurta verificare a documentelor, apoi a doua oara pentru amprentare, iar ultima oara pentru interviul propriu-zis.

Raspundeti la intrebari clar si concis, fiti sinceri si transparenti. Consulul va va informa pe loc daca veti lua viza sau nu. Daca ti s-a retinut pasaportul la ambasada, inseamna ca ai luat viza. Fie o vei primi prin curier TNT a doua sau a treia zi lucratoare, fie poti ridica personal pasaportul de la sediul TNT. De mentionat ca viza pentru SUA nu garanteaza si intrarea in SUA. La sosirea pe aeroport in SUA, vei mai fi supus unui interviu scurt, iar in caz de suspiciuni din partea lor, puteti fi trimisi inapoi acasa.

Lasa un comentariu, intreaba-ne ceva sau spune-ne cum a fost

Website realizat de BlueBird.ro