Propunere traseu montan: Complex Piatra Arsa – Crucea Eroilor – Vf. Omu – Babele – Complex Piatra Arsa

Nu suntem niste oameni de munte foarte experimentati, insa iubim aventura si in mod special natura. Parerea noastra este ca acest traseu trebuie incercat macar o data in viata, chiar si de cei incepatori, fiind unul usor/mediu ca si dificultate.

Cum ne-am planuit traseul?
Am folosit site-ul www.trasee-marcate.ro pentru configurarea acestuia. Recent am descoperit si www.muntii-nostri.ro, care au chiar si o aplicatie pentru telefon si este foarte utila. Nu iti poti configura singur traseul, dar te poti ajuta de harti.
Asadar, am ales urmatorul circuit: Complex Piatra Arsa – Crucea Eroilor – Cabana Omu – Cabana Babele – Complex Piatra Arsa.

Durata traseului
Este un traseu ce poate fi facut in aproximativ 7 ore, insa daca vreti sa va bucurati mai mult de aerul curat si de peisaje, va recomandam sa va mai planificati 1-2 ore in plus. Noi am fost adeptii pauzelor lungi si dese, asa ca am terminat traseul in 9 ore.

Care este perioada cea mai prielnica pentru acest traseu?
Noi l-am facut vara, in august, dar poate fi accesat cu usurinta din luna mai pana in luna octombrie, cu mentiunea de a verifica vremea inainte.

Descrierea traseului
Am decis sa conducem pana la Complex Piatra Arsa si sa parcam masina acolo. Am pornit apoi pe traseul marcat cu banda galbena pana spre Cabana Caraiman. Este un drum relativ lin si nu este necesar un efort sustinut.

Traseul se continua cu bulina albastra, pe Brana Caraiman, pana la Crucea Eroilor. Aceasta portiune este un pic mai dificila, exista cateva locuri in care trebuie sa te ajuti de lanturi, insa nu prezinta pericol daca esti un pic atent. Am facut un mic popas la cruce si am admirat panorama. De aici poti vedea Valea Prahovei in toata splendoarea.
De la Crucea Eroilor am urmat traseul marcat cu cruce rosie ce duce pana la Saua sugarilor, unde se intersecteaza si se continua cu traseul marcat cu banda galbena pana la Vf. Omu.
Ajunsi la Cabana Omu, am mancat o ciorba calda, ne-am recapatat puterile, ne-am bucurat de peisajul superb si am pornit din nou pe drum. De data aceasta spre Babele, pe traseul marcat cu banda galbena. Fiind in coborare, drumul ni s-a parut mult mai rapid si mai usor. Deoarece este un obiectiv turistic important si usor accesibil datorita telecabinei, sute de turisti ajung la Babele. Fiind intr-o zi de duminica, am prins si noi un moment destul de aglomerat, insa ne-am putut bucura de imprejurimi.
Intr-un final, am pornit inapoi spre Complex Piatra Arsa. De data aceasta, oboseala isi spunea cuvantul si desi nu era un drum lung de parcurs, ni s-a parut o vesnicie pana cand am reusit sa ajungem din nou la masina. Insa a meritat totul.
De ce a meritat? Pentru ca ne-am eliberat pentru un moment de realitatea sufocanta de zi cu zi. Pentru ca desi obositi, ne-am simtit mai relaxati. Si pentru ca nimic nu se compara cu momentul acela cand te afli pe varful unui munte si esti cuprins de satisfactia cuceririi lui.

Cateva informatii despre obiective
Crucea Eroilor – a fost construita intre anii 1924-1928 in cinstea eroilor romani din Primul Razboi Mondial. Are o inaltime de 39,3 m si este situata la o altitudine de 2291 m.
Vf. Omu – 2507 m, cel mai inalt punct al masivului Bucegi si al saselea intre varfurile muntoase ale Romaniei.
Babele si Sfinxul -formatiuni stancoase formate prin erodare eoliana (vant), situate la 2292 m altitudine.

Lasa un comentariu, intreaba-ne ceva sau spune-ne cum a fost

Website realizat de BlueBird.ro