Transportul in Iordania

Cea mai intalnita varianta de transport pentru turisti in Iordania este rent-a-car-ul. Sigur, in afara grupurilor organizate care merg cu autocarul, pentru cupluri sau familii care doresc sa viziteze Iordania, rent-a-car-ul este cea mai buna varianta de a vizita Iordania.
Pentru 5 zile de inchiriere, am achitat aproximativ 110 euro, pentru o masina din categoria mica, iar la aeroport, la ghiseul Budget de unde am facut rezervarea in avans, ni s-a propus o varianta de a face un upgrade contra-cost la un pret mai bun decat ar fi fost normal, pentru o masina din clasa mijlocie. Am refuzat upgrade-ul, insa in final ne-au dat fara niciun cost acel upgrade, din cate se pare nu mai aveau pe stoc sau disponibil masina promisa pentru noi, asadar in prima faza au incercat sa ne ceara bani. E totusi o tehnica si asta, fiti atenti la acest aspect, pentru ca s-ar putea sa primiti totusi upgrade-ul gratuit.
In afara de costul inchirierii am mai cumparat o polita de asigurare extra, care sa acopere absolut orice dauna de care am fi fost vinovati. A costat 50 euro, si credeti-ma ca a meritat. Masina pe care am luat-o a fost plina de zgarieturi si mici lovituri, asadar era greu sa tii gestiunea tuturor zgarieturilor de pe masina. O varianta era sa facem si noi poze si filmari la toata masina la receptie, insa acest lucru ne-ar fi consumat destul de mult timp. Asigurarea ne-a salvat si din situatia in care am ajuns la predarea masinii cu o roata sparta (experienta Wadi Rum), in mod normal fie trebuia sa o reparam, insa evident ca si turisti am fi platit foarte mult, fie sa achitam la ghiseul de rent-a-car reparatia. Aceasta asigurare ne-a acoperit aceasta dauna, si nu am mai avut nicio durere de cap nici ulterior.

PONT DE VAGABOND

In loc sa inchiriati un GPS sau internet mobil de la ghiseul de rent a car (internetul pe un router mobil ar fi costat 10 euro/zi), va recomandam sa va cumparati o cartela SIM cu internet, veti iesi mult mai ieftin si va fi si mult mai practic, pentru ca veti avea internet peste tot, tot timpul.

Starea drumurilor
Drumurile in Iordania sunt bune, nu cu un asfalt la fel de bun ca pe autostrazile din Vest, insa fara gropi sau ‘capcane’. Veti intalni foarte des denivelari pentru reducere a vitezei, si la fel de des si politie care fac filtre de control. Vi se va verifica permisul si talonul masinii, dupa care vi se va ura “Welcome to Jordan”.
Autostrazile sunt defapt niste sosele cu mai multe benzi, fara a fi despartite de vre-un parapete, de multe ori, asfaltul confundandu-se cu nisipul de pe marginea drumului. Prezenta camilelor chiar si pe autostrazi este un lucru destul de des intalnit.
Drumurile din munti sunt foarte abrupte, insa foarte spectaculoase.

Combustibil si statii de alimentare
Combustibilul este ieftin in Iordania, aproximativ 4 ron / litru. Cam toate masinile sunt pe benzina. La benzinarii cand doriti sa alimentati, asteptati sa vina un angajat al benzinariei care va face alimentarea, nu trebuie sa va dati jos din masina sa alimentati voi. Si plata o veti face tot la angajatul respectiv.
Nu va bazati mereu ca veti gasi benzinarii peste tot, asadar va recomandam ca atunci cand mai aveti jumatate de rezervor, deja sa alimentati, pentru ca nu veti stii cand veti intalni urmatoarea benzinarie cat-de-cat ok. Noi am ales sa alimentam de la benzinarii care aveau afisat pretul combustibilului, si care aratau mai bine, nu am avut mare incredere in statii de benzina care erau pe marginea drumului, prafuite, si cu un cort langa ele, pe post de adapost pentru angajatul benzinariei.

Traficul din Iordania
Traficul din Iordania se imparte in doua categorii: traficul din Amman si traficul din afara Ammanului. Traficul in Amman este infernal. Ai nevoie de nervi de otel, mult tupeu si indemanare multa pentru a conduce prin capitala Iordaniei. Claxoane multe, lipsa regulilor de circulatie, cat si viteze destul de mari, caracterizeaza pe scurt traficul din acest frumos oras. In afara Ammanului lucrurile se schimba radical. Traficul este foarte lejer, destul de multe masini de rent-a-car, ai caror soferi fiind turisti straini, conduc bine.

Lasa un comentariu, intreaba-ne ceva sau spune-ne cum a fost

Website realizat de BlueBird.ro